onsdag den 10. april 2013

En lille afstikker. Kronik bragt i Fyns Stifttidende 06.04.2013




 At vi alle i skrivende stund skal spare kommer vist ikke bag på nogen. Og at sammenlægninger på daginstitutionsområdet er et led i en større spareplan, ved vi som forældre godt. Som forældre har vi det sidste år flyttet vores barn to gange som led i planen om at slå fire børnehaver sammen til en flot ny stor funktionsopdelt ”superbørnehave”. Vi har været med hele vejen og oplevet engagement og en tro på, at på trods af spareplanerne, så er der fordele ved alt, også store børnehaver. Som forældre ved vi godt, at der skal spares for at spare og ikke som et led i en overordnet pædagogisk strategi, der er til for vores børns skyld, hverken på skole eller institutionsområdet. Det er jo et spørgsmål om, at der bliver flere børn per voksen. Det vidste vi også godt. Men de politiske beslutninger kan være noget svære at gennemskue. Som forældre, fra min synsvinkel tror jeg på det bedste, naivt ja, men det modsatte bringer i en meningsfuld verden intet godt med sig.
Men som frygtet så havde det konsekvenser at skære i normen for normeringen. Hvilke præcise retningslinjer, der er i mit barns børnehave for de faktiske normeringer, kender jeg ikke. Jeg har forhørt mig, men svaret jeg fik stemte desværre ikke overens med den virkelighed jeg møder, når jeg henter og bringer mit barn. Det er just her et af mine budskaber ligger: For der synes at være en tendens til, at vi beskærer så lang ind til stammen men stadig lever i en illusion om, at hele træet står med fuld krone. Det værdigrundlag, der ligger til grund for daginstitutionsområdet i min kommune, er bestemt pædagogisk velfunderet, men det har desværre for lidt fæste i den virkelighed, vores børn befinder sig i.
Når vi som forældre ytrer vores bekymringer bliver vi ofte mødt af retorisk gennemtænkt ævl, som ikke bringer os tættere på at forstå grundlagt for institutionen, vi immervæk betror vore børn til en stor del af dagen. Det er dræbende for enhver forælders engagement, og vi mister troen på, at der er hold i vores fornemmelse af, at noget er galt. Det er et kæmpe problem, at man forsøger at skjule den faktiske virkelighed, fordi brugerne, i dette tilfælde os som forældre, sættes ud på et sidespor, hvor vi ikke kan gennemskue, hvordan det forholder sig i vores børns institution.
Det er nærliggende at skælde de institutionsledere og politiker, som forvalter illusionen, ud. Som bekymrede brugere af institutionen kunne vi nok blive enige om, at begge parter burde stoppe op og spørge sig selv om: Hvad det er vi har gang i? Giver det mening, eller brandslukker vi uden at kende konsekvenserne? Men de er ikke ene om at skulle lave lidt selvransagelse. Og det bringer mig til mit andet budskab, der handler om at tage ansvar: Vi som forældre har som de virkelighedsfjerne politikere og de ledere, som vi er ved at miste tiltroen til, også et ansvar.
Vi har alle et ansvar for at handle, hvis vi ikke vil køres ud på et sidespor og påtage os offerrollen i det samfund, vi er en del af. Jeg ved godt, at det kræver et enormt overskud at handle, især fordi vi ofte bliver mødt af dygtige retorikere, der synes at have specialiseret sig i at undgår konflikter, ved at tale og tale udenom. Måske er det netop grunden til, at vi i stedet hvisker i krogenen og brokker os til hinanden. Det gør jeg også selv. Men når vi brokker os i krogene, risikerer vi at medvirke til at skabe dårligere stemning og endnu mere ugennemsigtighed for flere parter.  Jeg mener ikke, at vi alle skal publicere vores bekymringer, men at de kræfter vi hver især allerede bruger, kan bruges mere åbent og konstruktivt.
Som bekymret forælder ved jeg godt, at det er op af bakke, når jeg vælger at italesætte min bekymringer. Det er svært at opnå en åben, saglig og offentlig debat med andre bekymrede forældre, det kommer desværre nemt til at ender som brok i krogende. Bekymringer eller kritik lander desværre ofte på lederbordet med et svar, der indikere at ens bekymring er enestående, som i mit tilfælde. Jeg kender ikke svaret på hvordan, vi kan opnå mere åbenhed, men jeg ved, at mit barn er mit ansvar.
Politiske beslutninger er svære at danse med, og vi ændrer ikke verden ved at ytre vores holdning i det offentlige rum, og der kommer sikkert ikke flere pædagoger til vores børn, fordi vi brokker os. Vi har som forældre hverken magt eller autoritet til at ændre radikalt ved de økonomiske sparertiltag i det offelige, men vi kan tale åbent om det, vi oplever, og det mener jeg, at vi skal, for at genskabe virkeligheden, som den rent faktisk forholder sig. Vi skal som forældre give os selv et reelt grundlag at handle ansvarsfuldt ud fra.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar